Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (or: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

17 Maart 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de versie met de
hoogst beschikbare resolutie.

Enceladus van Dichtbij Gezien
Image Credit: Cassini Imaging Team, SSI, JPL, ESA, NASA

Uitleg: Het oppervlak van Enceladus is zo wit als versgevallen sneeuw. Toch komt er een indrukwekkende variatie in terrein te voorschijn in deze contrastversterkte afbeelding. Met een resolutie van ongeveer 30 meter per beeldelementje bestrijkt deze close-up, die werd vastgelegd door de rondtoerende Cassini ruimtesonde tijdens zijn passage deze maand langs de ijzige maan van Saturnus, ongeveer 20 kilometers. Enceladus staat bekend als de meest reflecterende maan in het zonnestelsel, en tijdens de recente ontmoetingen met Cassini is ook de aanwezigheid van een atmosfeer gedetecteerd, wat Enceladus, na Titan, de tweede maan van Saturnus maakt die zich zo onderscheidt. Het vers uitziende oppervlak van Enceladus en de aanwezigheid van een atmosfeer van betekenis duiden er beide op dat de kleine maan, met een diameter van 500 km, actief is. Onderzoekers verdenken ijsvulcanen of geysers ervan het oppervlak van vers materiaal te voorzien en de atmosfeer van de maan geregeld aan te vullen, en uiteindelijk de ijsdeeltjes te leveren waaruit de ijle E ring van Saturnus bestaat.

Morgen: Kiekje aan de Franse Rivièra


| Archief [EN] (or: [NL]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: LHEA at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00