Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

12 Mei 2014

De Illustris Simulatie van het Heelal
Credit filmpje: Illustris Collaboration, NASA, PRACE, XSEDE, MIT, Harvard CfA;
Muziek: The Poisoned Princess (Media Right Productions)

Uitleg: Waar komen wij vandaan? Hoe ontstond al die structuur die we zien in het nabije Heelal? Klik op het pijltje, ga er voor zitten, en bekijk het bovenstaande filmpje. Een nieuwe computersimulatie van de evolutie van het Heelal — de grootste en meest geavanceerde die ooit werd uitgevoerd — levert nieuw inzicht in de vorming van melkwegstelsels en de plaats van de mensheid in het Heelal. Het Illustris project — het grootste in zijn soort — kostte 20 miljoen CPU-uren om de evolutie over 13 miljard jaar te volgen van 12 miljard resolutie-elementen in een kubus met zijden van 35 miljoen lichtjaar. De simulatie is de eerste die materie wist te volgen in de vorming van verschillende soorten melkwegstelsels. Naarmate het virtuele universum evolueert, is te zien hoe een deel van de materie die eerst uitdijde met het Heelal al gauw onder invloed van zijn zwaartekracht "condenseert" om filamenten te vormen, en melkwegstelsels en clusters van melkwegstelsels. Het bovenstaande filmpje representeert een virtuele camera die rondom een deel van dit veranderende Heelal cirkelt, eerst de evolutie van donkere materie tonend, dan (0:45) van waterstofgas, kleurgecodeerd naar temperatuur, en daarna zwaardere elementen zoals helium en koolstof (1:30), en tenslotte terug naar donkere materie (2:07). Links onderin is de tijd sinds de Big Bang aangegeven, terwijl het label rechts onderin het soort materie aanduidt. Explosies (0:50) geven weer hoe centrale supermassieve zwarte gaten in melkwegstelselkernen bellen van heet gas uitstoten. Er zijn echter een aantal interessante discrepanties tussen de Illustris simulatie en het echte Heelalde simulatie produceert bijvoorbeeld teveel oude sterren — die nader worden onderzocht.

Morgen: hongerige nevel?


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶


Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00