Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (or: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

4 Januari 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de versie met de
hoogstbeschikbare resolutie.

De Melkweg Geïllustreerd
Illustratie Credit & Copyright: Mark Garlick (Space-art)

Uitleg: Hoe ziet ons Melkwegstelsel er van veraf bezien uit? Aangezien we ons er middenin bevinden, en aangezien ondoorzichtig stof ons zicht in zichtbaar licht beperkt, weet niemand het zeker. In de tekening boven, echter, ziet u een goede gok die gebaseerd is op vele verschillende types van observaties. In het centrum van De Melkweg bevindt zich een heel helder kerngebied met in het centrum daarvan een enorm zwart gat. Men denkt tegenwoordig dat de heldere centrale verdikking, ofwel bulge, van De Melkweg eigenlijk een asymmetrische balk van relatief oude en rode sterren is. In de buitengebieden vindt men de spiraalarmen, waarvan het uiterlijk wordt gedomineerd door open clusters van jonge, heldere, blauwe sterren, en door het zich daartussen bevindende donkere stof. De spiraalarmen bevinden zich in een schijf die wat betreft massa wordt gedomineerd door relatief zwakke (dwerg)sterren en los gas dat hoofdzakelijk uit waterstof bestaat. Niet afgebeeld is een reusachtige bolvormige halo van onzichtbare donkere materie, welke zowel de totale massa van De Melkweg domineert, als de bewegingen van sterren die zich ver van het centrum bevinden.

Morgen: komeetkijken


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: LHEA at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00