Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

22 Juni 2005
Zie Uitleg. Door op de afbeelding te klikken laadt u de
versie met de hoogst beschikbare resolutie.

De Ringen van Saturnus vanaf de Andere Zijde
Credit: Cassini Imaging Team, SSI, JPL, ESA, NASA

Uitleg: Hoe zien de ringen van Saturnus er van de andere zijde uit? Vanaf de Aarde zien we de ringen van Saturnus doorgaans van de zelfde kant van het ringvlak dat de Zon ze verlicht. In de bovenstaande opname, die in april werd gemaakt door de Cassini ruimtesonde die nu in een baan rond Saturnus draait, bevindt de Zon zich geometrisch achter de camera, maar aan de andere zijde van het ringvlak dan waar Cassini tegenaankijkt. Een dergelijke positie geeft een adembenemend uitzicht op het prachtigste ringensysteem in het Zonnestelsel. Vreemd genoeg, hebben de ringen zo bezien een overeenkomst met een fotografisch negatief van de zonbelichte zijde. De donkere band in het midden, bijvoorbeeld, is in werkelijkheid de normaalgesproken heldere B-ring. De helderheid van de ring vastgelegd vanuit verschillende hoeken is een maat voor de dikte van de ring en de dichtheid van de ringdeeltjes. Afbeeldingen zoals deze zijn ook interessant voor wat ze níet tonen: spaken. De onverwachte, als schaduwen lijkende spaken, die ooit vastgelegd werden door de Voyager missies toen ze langs Saturnus vlogen in de vroege jaren '80, zijn tot dusver niet waargenomen door Cassini. Voor extra punten: kun je de kleine maan vinden (Prometheus) tussen de ringen?

Morgen: maansopkomst


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index [EN] | Zoek [EN] | Kalender [EN] | Sterrenkundige termen [EN] | Onderwijs [EN] | About APOD [EN] |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Web Site Statements, Warnings, and Disclaimers [EN]
NASA Official: Jay Norris. Specific rights apply.
A service of: EUD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00