Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

2 Juli 2013

Rondom een Zwart Gat Over Zijn Fotonsfeer
Credit & Copyright: Robert Nemiroff (MTU)

Uitleg: Wat zou je zien wanneer je heel dicht bij een zwart gat zou kunnen komen? Eén bijzonder interessante plek nabij een zwart gat is zijn fotonsfeer, waar fotonen in een cirkelvormige omloopbaan kunnen draaien, een bol die 50% verder naar buiten ligt dan de waarnemingshorizon. Wanneer je op de fotonsfeer van een zwart gat naar buiten kijkt, dan zou de helft van de hemel absoluut zwart verschijnen, de andere helft zou vreemd helder zijn, en wanneer je recht vooruit kijkt, dan zou je de achterkant van je eigen hoofd zien. De bovenstaande computergegenereerde animatie toont dit uitzicht vanaf de fotonsfeer. De reden dat het lagere gebied, zoals weergegeven, er zwart uitziet is omdat alle lichtstralen vanuit dit donkere gebied hun oorsprong op het zwart gat hebben, dat in klassieke zin geen licht uitzend. De bovenste helft van de hemel ziet er nu bijzonder helder uit, is blauwverschoven, en toont steeds meer complete afbeeldingen van de hemel naarmate men dichter bij de licht-donker scheidingslijn door het midden kijkt. Die licht-donker scheidingslijn is de fotonsfeer — uw lokatie — en aangezien fotonen daar in cirkels rondlopen kan licht vanaf de achterkant van uw hoofd rondom het zwarte gat reizen richting uw ogen. Geen plek aan de hemel is voor u verborgen — sterren die normaal achter het zwarte gat zouden trekken, lijken daar nu snel rondomheen te trekken in de vorm van een Einsteinring, een ring die hierboven als een horizontale lijn verschijnt op ongeveer een kwart vanaf de top. Het bovenstaande filmpje maakt deel uit van een reeks van filmpjes waarin de ruimte nabij de waarnemingshorizon (event horizon) van een zwart gat visueel wordt verkend.
(De maker van dit filmpje, Robert Nemiroff, is één van de APOD redakteuren).

Morgen: sterren en bliksem


◀  | Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  ▶


Auteurs & redacteuren: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00