Astronomy Picture of the Day   [NL]

Ontdek het heelal! (of: [NL])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

12 November 2007
Zie Uitleg.  Door op de afbeelding te klikken
   laadt u de versie met de hoogst beschikbare resolutie.

Kosmische Straling vanuit Melkwegkernen
Illustratie Credit: Pierre Auger Observatorium Team,

Uitleg: Waar komt kosmische straling vandaan? Het Auger Observatorium project, het voornaamste observatorium ter wereld voor kosmische straling, heeft nu een waarschijnlijk belangrijke stap gezet om deze eeuw-oude vraag te beantwoorden. Dat hoogenergetische elementaire deeltjes door het Heelal schieten weten we al ongeveer een eeuw. Omdat kosmische stralen met ultrahoge energiëen zo zeldzaam zijn en hun berekende richtingen zo onnauwkeurig, had men nog nooit een object weten aan te wijzen waar ze ondubbelzinnig vandaan kwamen. Nieuwe resultaten van Auger wijzen er echter op dat 12 van de 15 gedetecteerde kosmische stralen met ultrahoge energie uit richtingen aan de hemel kwamen die statistisch gezien consistent zijn met de posities van nabije melkwegstelsels met een actieve kern. Van deze melkwegkernen was al bekend dat ze enorme hoeveelheden licht uitstralen en dat de daarvoor benodigde energie waarschijnlijk afkomstig is van een supermassief zwart gat. De Auger resultaten wijzen er ook op dat de kosmische stralen met de allerhoogste energiëen protonen zijn, aangezien de electrische lading van zwaardere atoomkernen het magnetische veld van ons Melkwegstelsel zou vervormen, wat hun oorspronkelijke richtingen zou uitwissen. Hierboven illustreert een kunstenaar hoe een kosmische stralingsdeeltje tegen de aardatmosfeer botsts en een "waterval" van secundaire deeltjes veroorzaakt die men op het aardoppervlak kan waarnemen. De afbeelding van Centaurus A, die digitaal boven in beeld werd gemonteerd, is wellicht representatief voor zo'n actief melkwegstelsel waarin kosmische straling zijn oorsprong vindt.

Morgen: komeetwolk


| Archief [NL] (of: [EN]) | Index | Zoek | Kalender | RSS | Sterrenkundige termen [NL] | Onderwijs | Meer over APOD [NL] | Forum |  >

Auteurs & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
Nederlandse vertaling: Rolf A. Jansen (ASU)
NASA Official: Phillip Newman. Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices [EN]
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.

visitors since 2015-08-26T02:00:00