Astronomy Picture of the Day   [in Dutch]

Ontdek het heelal! (of: [in English])   Elke dag wordt een andere afbeelding of foto van ons fascinerende heelal onder de aandacht gebracht
met een bijbehorende korte uitleg geschreven door een sterrenkundige.

2 Juni 2023

Zie Uitleg. Door op de
   afbeelding te klikken laadt u de versie met de hoogst beschikbare
   resolutie.

Messier 101

Credit: NASA, ESA, CFHT, NOAO;
Met dank aan – K. Kuntz (GSFC), F. Bresolin (Univ. van Hawaii), J. Trauger (JPL), J. Mould (NOAO), Y.-H. Chu (Univ. van Illinois)

Uitleg: Het grote, prachtige spiraalstelsel M 101 is één van de laatste objecten in Charles Messiers beroemde catalogus, maar zeker niet één van de minste. Met een diameter van ongeveer 170.000 lichtjaar is dit stelsel enorm — bijna tweemaal zo groot als ons eigen spiraalstelsel, de Melkweg. M 101 was ook één van de originele spiraalnevels die door Lord Rosse werden waargenomen met zijn grote 19e eeuwse telescoop, de Leviathan van Parsontown. Dit mozaïek bestrijkt zo'n 40.000 lichtjaar van de centrale delen van M 101 en werd samengesteld uit 51 opnamen die in de 20e en 21e eeuw werden gemaakt met behulp van de Hubble Ruimtetelescoop, aangevuld door opnamen met telescopen op de grond. Het is één van de hoogste resolutie afbeeldingen van een spiraalstelsel die ooit door Hubble werden gemaakt. De haarscherpe afbeelding toont adembenemend detail in de vrijwel van bovenaf beziene schijf van sterren, gas en stof — maar ook vele achtergrondstelsels, waarvan we sommige dwars door M 101 zelf heen zien. M 101, ook bekend als het Molenstelsel, bevindt zich binnen de grenzen van het noordelijke sterrenbeeld Ursa Maior op een afstand van ongeveer 25 miljoen lichtjaar.